Михаил Минков: Астрофотографията е като медитация

"Започнах да се занимавам с нощна фотография, защото тогава се беше родила дъщеря ми и единствено можех да снимам, когато тя лягаше да спи", разказва астрофотографът

Михаил Минков: Астрофотографията е като медитация

Реклама

Михаил Минков успя да впечатли десетки престижни медии. Той рисува със светлинна четка в тъмното, докато използва цялото небе за свое платно. И разказва космически истории, здраво стъпил на земята.

Персеиден дъжд, тънката нишка на Млечния път или лунния сърп над морския бряг. За астрофотографа Михаил Минков нощта е най-красивият момент да уловиш света.

„Започнах да снимам нощна фотография, защото тогава се беше родила дъщеря ми и беше на няколко месеца и единствено можех, когато тя лягаше да спи да снимам, случвало се е да снимам цяла нощ и след това да отида на работа. То е като медитация, ти си чуваш дъха, мислите и има такива моменти, когато стоиш под звездния купол и се чувстваш много мъничък, осъзнаваш, че не си струва да инвестираш енергия в проблемите си, защото има нещо много по-голямо над теб, отрезвяващо действа“, казва фотографът.

Как се снима астрография?

„Това се случва в пълен мрак, не трябва да има светлинно замърсяване, тоест да има лампи и съответно когато натиснеш спусъка на камерата и зачакаш 20- 25 секунди за експонация и всъщност този елемент на изненадата, това да зачакаш и да видиш на дисплея на камерата какво си уловил - е много красиво. Изисква много планиране, аз съм изцяло зависим от времето. Ако има облаци, нищо не мога да снимам, следя прогнозата до края и понякога тръгвам часове преди да се случи. Така например миналото лято хванах един изгрев на Венера, на плажа Липите в Синеморец“, обясни Михаил Минков.

Плажове, върхове, безкрайни полета и всички те късчета от родното небе, което Михаил предпочита да запечатва в кадър.

Последни

Реклама