Можеше ли София да изглежда различно от визията, която познаваме днес?

Вижте мащабните проекти, които не са реализирани

Реклама

Можеше ли София да изглежда различно от визията, която виждаме днес? Няколко мащабни проекта за знакови сгради не са реализирани по различни причини.

Когато в началото на миналия век Фердинад е провъзгласен за „цар на българите“, той иска да живее в много по-внушителен дворец от този, който вече има в София. Проведен е международен конкурс, явяват се десетки архитекти. Избраното място е Княжеската градинка, където днес е Паметникът на Съветската армия.

„На това място е щял да бъде построен дворец, който да конкурира и е щял да бъде доста по-представителен от настоящия дворец, който се намира на „Княз Александър“, каза Виктор Топалов, от „Бохемска София“.

Дворецът остава само чертеж заради започналите войни. По същата причина не е реализиран и първият проект за Народна библиотека. Сградата всъщност трябвало да е срещу Военния клуб.

Градска легенда е, че дупката в градинката на „Кристал“ е от бомба от Първата световна война. Всъщност това е първа копка за бъдещата Народна библиотека.  

Само на хартия остава и първият проект за Съдебна палата. Тя трябвало да се издигне на мястото на БНБ, но князът забранил, за да не гледа съдилище от прозорците си. Построените по-късно сгради и до днес са сред символите на града.

„София всъщност е спечелила поне от гледна точка на едно по-късно развитие на града, така че имаме едни много адекватни, много добри за града проекти от съответния период“, заяви Васил Макаринов от Фондация "Български архитектурен модернизъм".

И трите нереализирани  проекта са на архитект Никола Лазаров. Той обаче, оставя почерка си в града чрез сградата на Военния клуб, двореца „Врана“ и много други сгради.