МВР празнуват професионалния си празник с протест

5 юли е празникът на МВР. 141-вата година от създаването на министерството ще премине без традиционните тържества заради епидемията от коронавирус

МВР празнуват професионалния си празник с протест

Реклама

5 юли е празникът на МВР. 141-вата година от създаването на министерството ще премине без традиционните тържества заради епидемията от коронавирус.

Вместо това обаче в 13 ч. пред сградата на МВР ще протестира Синдикалната федерация на служителите в МВР. Причината - неизпълнените, според синдиката, искания за адекватно заплащане на извънредния труд.

„За последните 11 години 9 пъти на този ден сме протестирали. Така се получава, че проблемите ескалират близо или около тази дата и тя се явява единствената възможност да бъдем чути. За съжаление във времето това наистина стана хронично“, обясни в предаването „Тази неделя“ Илия Кузманов, зам.-председател на Синдикалната федерация на служителите в МВР.

„Откакто съществуваме като федерация се сменят министри, а проблемите остават едни и същи. Решихме да се вгледаме малко в хората, които подпомагат процеса на ръководене на министерството и установихме, че там се е появила една каста, която сериозно надскача своите функционални задължения и се набърква в управлението. Те са групирани в три дирекции – „Правно-нормативна“, „Планиране и управление на бюджета“ и „Човешки ресурси“. Към този момент за нас най-проблематична е първата. Там са едни непрофесионални и манипулативни становища. Най-лошото е, че те са насочени към репресия. Създават стрес в състава на терен и намаляват неговата мотивация“, обясни Илия Кузманов.

Според Синдикалната федерация, въпреки положените през последните години усилия, нейни членове и всички служители в МВР продължават системно да са потърпевши от неспособността на дирекцията да предложи на ръководството на министерството решение на проблеми, които засягат пряко професионални и икономически интереси на служителите.

„Този път протестът не е за пари, а нещата са принципни. Искаме промяна в ръководството на тази дирекция“, допълни Кузманов.

Полицаите призовават вътрешния министър във възможно най-кратък срок да започне официални преговори с тях с цел търсене на взаимно приемлив изход от създалата се ситуация.