Наследниците на Баба Илийца пазят паметта й

Физически литературната Баба Илийца била копие на реалната

Наследниците на Баба Илийца пазят паметта й

Реклама

Издигната с доброволен труд, къщата-музей "Баба Илийца" е една от гордостите на Челопек. Освен че е уредник в нея, Диана Цветкова е шесто поколение наследничка на истинската Илийца.

“Моят прапрадядо е с две години по-голям от брат си Дано, а Дано това е болното внуче, за което става въпрос във Вазовия разказ "Една българка"”, разказва Диана Цветкова, уредник в къща-музей "Баба Илийца".

Физически литературната Баба Илийца била копие на реалната.

“Вазов я описва много точно, била е едра, висока, кокалеста, набожна и много трудолюбива. Нейното истинско име е Пена, но навремето, след като се омъжат, жените приемат имената на мъжете си. На Илия жена му и оттам става Илийца”, добави Цветкова.

В разгара на боевете на Ботевата чета с поробителя във Врачанския балкан Илийца тръгва по пряка пътека за Лютиброд и Черепишкия манастир с надежда за изцеление на внучето си. По пътя си среща Ботев четник и се опитва да му помогне, но в разказа на Вазов той не оцелява. В Челопек помнят друго.

“След Освобождението идва Ботев четник, който търси баба Илийца, за да й благодари, че навремето тя му е помогнала, укривала го е в кошарата с животните в продължение на няколко дни”, разказа Диана Цветкова.