Отличниците: Как се изкарва шестица на матура

Мариан Рашев е приет да учи икономика в един от най-реномираните университети в света

Реклама

В условия на пандемия и дистанционно обучение – зрелостниците постигнаха по-добри резултати на матурите след 12 клас, спрямо миналата година. 

Подобрението е дело на отличниците по български език и литература, които са повече от предходната година. А двойките – по-малко. Така средната оценка на зрелостниците по този предмет за Випуск 2020 е добър 4,20. По-високи са и резултатите на втората задължителна матура по предмет по избор – много добър  4,84. 

Отличниците по български език и литература сред дванадесетокласните са над 6 200! Един от тях е Мариан Рашев, зрелостник от Софийската математическа гимназия. В предаването „Тази неделя“ той разказа, че има пълни шестици и на двата изпита. 

По думите му повече се е притеснявал за матурата по БЕЛ, защото е в гимназия с разширено изучаване на математика. 

„В моя клас 25 от 30 ученици имат 6.оо на изпитите, което говори за качеството на образованието. Не бяха по-трудни от други години, но беше от значение, че премахнаха лириката на Вапцаров и двата романа – „Железният светилник“ и „Тютюн“, но това не я направи по-лесна, а ощети нашето културно познание“, коментира абитуриентът. 

Мариан заяви, че заради карантината и онлайн обучението е успял да се подготви по-добре. Момчето сподели, че родителите му никога не са го ограничавали да излиза и да се забавлява.

Зрелостникът добави, че е приет да учи икономика в един от най-реномираните университети в света – „Юнивърсити колидж ъф Лондон“.