Отвъд думите: Росен Йорданов за властта, която принизява проблемите до махленско поведение

"Голямата травма за нас на психологическо ниво е, че се стига до морална деградация на националното съзнание, ние я тласкаме да регресира в своето развитие"

Отвъд думите: Росен Йорданов за властта, която принизява проблемите до махленско поведение

Реклама

Това, което наблюдаваме като процес и състояние след изтеклите аудиозаписи, снимки с премиера и чатове,  е нарастваща тревожност. Това коментира в студиото на „Тази неделя“ психологът Росен Йорданов.

Посланието по циничен начин се опитва да ни убеди, че премиерът се е оял и е станал барон, има хора, които ръкопляскат и такива, които силно се възмущават, обясни Йорданов.

Според него е много важна реакцията на тези скандали от страна на държавните мъже.

Голямата травма за нас на психологическо ниво е, че се стига до морална деградация на националното съзнание, ние я тласкаме да регресира в своето развитие, а като народ трябва да ставаме все по-самостоятелен, но отива към по-ниски форми.

Според него отношенията Радев-Борисов са като тези на скарало се семейство, в което децата страдат най-много, като последните символизират българският народ. 

Те принизяват проблема до махленското поведение или партийно събрание.

Йорданов даде пример с езика и импулсивността на премиера Бойко Борисов, който вместо да заяви, че дава всичко за месец да се проучи и ще излезе с отговори след това, застава в партийната си централа като човека Борисов. Той трябва да представлява институцията, не себе си, смята още психологът.

Според него прегръдката към председателя на НС Цвета Караянчева, която бе замесена в един от записите с глас наподобяващ този на премиера, е, за да се подсили ефектът:

 

Обаче виждаме, че липсва такава невербална синхронност, както в поведението на Караянчева, така и в лицето на столичния кмет и на други представители.

Според Йорданов самата Караянчева показва с жестовете си на заглаждане на косата след прегръдката, че не й е комфортно.

Това е един от жестовете, които целят да възстановят емоционалния баланс, усещане за комфорт в ситуацията, а прехапване на устни значи въздържане от вербална изява, добави експертът.

Според него и президентът Румен Радев е излязъл от рамките на представител на своята институция, защото се занимава с вътрешнопартийни теми, а по Конституция това не би трябвало да е така.

Йорданов смята и че прокуратурата обърква най-много нещата.

Тя би трябвало да повдига и поддържа обвинения, тя не се занимава със СРС-та и пращане на подобни неща, работа на МВР и службите е това, объркване се получава, добави Йорданов.