Панчо Благоев: В Тайланд са големи купонджии и макар да са 95% будисти, те приемат всички вярвания и отбелязват дори и Хелоуин

Панчо Благоев е журналист, който напуска България и избира Банкок за свой дом

Панчо Благоев: В Тайланд са големи купонджии и макар да са 95% будисти, те приемат всички вярвания и отбелязват дори и Хелоуин

Реклама

В далечен Тайланд елхите остава украсени до средата на април. Това разказа Панчо Благоев. Той е журналист, който напуска България и избира Банкок за свой дом.

„В Тайландците не спорят никога кой празник да празнуват. Те започват от Коледа, после Нова година, Китайската Нова година, а тяхната е в средата на април. Големи купонджии са и макар да са 95% будисти, те приемат всички вярвания и отбелязват дори и Хелоуин“, разказва сънародника ни зад граница.

А по време на тяхната Нова година или Сонгкран, който е на 13 април, широко се празнува с игри и състезания, както и се очаква от всички вярващи да оставят дарове и милостиня в храмовете си.

Думата Сонгкран означава астрологично преминаване, т.е. промяна или трансформация. Буквалният и превод е стъпка напред. Празнува се с идването на пролетта, защото тя е периодът, който носи живот.

Тайландските будисти извършват специални водни ритуали за пречистване, местните ходят в храмовете си и даряват храна на монасите, пускатптички и риби като им даряват свободата. Обичаят е широко известен не само в Тайланд, но и в близките Камбоджа, Мианмар, част от Китай, Лаос.

Фестивалът е в периода 13-15 април всяка година, много уважаван и почитан в цял Тайланд. Счита се още и че това е празник на Възрастните, като 14 Април пък е официалният ден на семейството.

Част от празненствата са и типичните битки с вода - чиста или парфюмирана, при които се разменят хубави пожелания за новата година.