Петър Стойчев: До седмица отиваме в Хавай, където смятаме да атакуваме най-дългия маратон на протока Молокай

Преплуването на протока Гибралтар е едно от най-лесните от Океанската седморка, а за Петър Стойчев тепърва предстоят по-трудните предизвикателства

Петър Стойчев: До седмица отиваме в Хавай, където смятаме да атакуваме най-дългия маратон на протока Молокай

Реклама

Преплуването на протока Гибралтар е едно от най-лесните от Океанската седморка, а за Петър Стойчев тепърва предстоят по-трудните предизвикателства. 

Той успя да премине разстоянието между Европа и Африка на 16 април с време 3 часа и 36 минути.

"Гибралтар е един от най-кратките и най-лесният проток за преплуване. Дистанцията е около 10 морски мили. Ние преплувахме 16,4 км поради теченията. Самото плуване не беше толкова трудно. Бяхме група от 4 плувци. По правилата нямаме право да се състезаваме - стартираме заедно, плуваме заедно и финишираме заедно, заради мерки за безопасност. За тези преплувания няма час, ден и дата, в които да плуваш. Отиваш на определеното място и чакаш организаторите да дадат знак, че времето е подходящо и атаката може да се направи.", разказа той в предаването "Тази събота и неделя".

Това е трети успешен маратон за Стойчев от седемте най-трудни в света.

"От тук нататък следва по-трудното. Успях да направя три маратона - Ла Манша (2007), Кук (2024) и Гибралтар (2024). Четирите, които остават, може би са най-трудните. До седмица отиваме в Хавай, където смятаме да атакуваме най-дългия маратон на протока Молокай с 42 км дължина. Неприятното там е, че половината от самото преплуване се извършва през нощта. До момента най-бързото преплуване е малко над 12 часа. Очакваме плуване 14-15 часа по средата на Тихия океан. След като преплувах Гибралтар, всеки ден тренирах в океана с останалите плувци. Фактът, че предстои такова дълго плуване означава, че формата трябва да бъде на високо ниво", заяви той.