По-скъпи ли са бързите тестове у нас и защо?

Проверихме заедно с кореспондентите ни във Великобритания, Германия и Франция

По-скъпи ли са бързите тестове у нас и защо?

Реклама

По-скъпо ли се предлагат у нас бързите антигенни тестове, отколкото в другите европейски страни? Кореспондентите на bTV Новините в Европа направиха проверка.

Цената на бързия антигенен тест в столична аптека е 10 лв. За сравнения с други аптеки в София и страната цената достига до 15лв., а онлайн и до 20лв.

„За съжаление, забелязвам голямо търсене (на тестове). Хората са доста притеснени, дори мога да кажа, че са и панирани в някои ситуации. На ден мога да ви кажа, че под 20-30 теста антигенни не падаме“, коментира магистър-фармацефтът Мая Попова.

„В България не съм правила проучване как вървят цените, но понеже с една определна марка тестове работя, които както казват моите клиенти са "лоши тестове", защото показват резултата в реалност, пък и в болниците антигенните тестове са също 10 лв. и затова мисля, че тази цена е оптимална за качество и покупателната способност на хората“, казва Попова.

По думите и от началото на пандемията „цената на антигенните тестове, както и на маските падат надолу. Първото, което направи държавата, махна ДДС-то на тестовете, на маските не е махнато и в началото ние продавахме по 25лв, което беше една сериозна цена“.

„Тази цена, понеже са медицинско изделие  - не се следи цената, не се регистрира, и може би самият пазар регулира цените на тестовете. Ако трябваше да ги регулираме, ние нямаше да имаме право да продаваме тестове в България, защото нашата процедура за регистрация на лекарства е така - отнема от 7-8 месеца, до една година, а отделно и доста хубави цени има тази регистрация, но това вече е въпрос на друг разговор“, казва фармацевтът.

А на въпроса дали цената може да намалее още, Попова отговаря: „Ако и цената за вноса падне, може и да падне цената“.

„Това е мое предположение, но мисля, че тест под 5-6 лева вече не е гаранция за качеството, което търсят хората. Ние по принцип можем да сложим каквато си пожелаем надценка, но повече от 2-3 лв. на тест не слагаме аптеките, просто това е, което правим“, отбелязва фармцевтът.