Проф. Асена Стоименова ще бъде глобена за всяване на паника

Председателят на Българския фармацевтичен съюз беше обвинена за всяване на паника сред населението по време на извънредното положение

Реклама

В началото на април, когато коронавирусът се разпространяваше бавно, но сигурно по целия свят, а у нас брояхме първите случаи, затворени по домовете си и се запасявахме с храна и лекарства, една жена беше обвинена от прокуратурата за всяване на паника сред населението. 

Причина за това беше, че в свои интервюта алармира за възможен недостиг на лекарства. Тя е проф. Aceнa Cтoимeнoвa - председател на Българския фармацевтичен съюз. Към днешна дата пpoĸypaтypaтa се отказа да търси наказателна отговорност от нея, но пък поиска да бъде глобена за всяване на паника.

За “Тази неделя” тя обясни, че са си позволили проактивно да изискват разрешаването на бъдещи проблеми като недостиг на лекарства и да бъдат направени проверки по аптеките, но без да се нарушава обслужването на гражданите. 

По думите ѝ “очевидно подразнихме някои хора с влияние”. Тя беше категорична, че когато правоохранителните системи държат да намерят истината, би следвало да представят доказателствата на обвиняемия на по-ранен етап, за да се получат обяснения. 

“Надявам се на обективността на българския съд и на това съдебният състав да се ориентира в т.нар доказателства, както и да признае официалната информация от институциите. Те потвърдиха и за конкретен недостиг на лекарствени продукти”, изтъкна тя. 

По думите и недостигът на лекарства го има - в един момент има даден продукт, а в друг го няма.  

“По ирония на съдбата, някъде около 2 седмици, след като бях обвинена - никой не е дал показания, че е разтревожен от това, че се коментира нормално явление като недостиг на лекарства. Второ - няма фалшива новина, защото и институциите и прокуратурата е знаела, че има недостиг”, подчерта тя.  

По думите ѝ е важно как ще се докаже ефективността на евентуално лекарство срещу коронавируса. 

Вижте още във видеото!