Проф. Даниел Вълчев: Не знам дали е умна идея на 100% държавата да финансира висшите учебни заведения

Според него предложението на Николай Денков създава няколко проблема

Проф. Даниел Вълчев: Не знам дали е умна идея на 100% държавата да финансира висшите учебни заведения

Реклама

„Идеята на 100% държавата да финансира ВУЗ-овете изглежда като хрумване. Софийският университет вероятно ще излезе със своя позиция за безплатното обучение.“ Това каза деканът на Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ Даниел Вълчев в предаването „Тази неделя“ по bTV.

„По-важното е, че не се мисли предварително и след това се правят такива фойерверки. Моето лично мнение е, че това се прави единствено с цел политически да се привлече вниманието на студентите. Логиката е съвсем проста: „Драги студенти, ние мислим за вас, гласувайте за нас“, което е изключително грозно“, смята Вълчев.  

Според него предложението на Николай Денков създава няколко проблема.

„Защо по време на бюджетната процедура никой не постави тази тема. Това създава впечатлението, че е едно хрумване. Денков не е повдигал въпроса и докато беше образователен министър. Държавата ще трябва да компенсира висшите държавни училища. Освен това те формират своя бюджет и от тези такси - това е единственият им източник извън държавата. Не знам дали е умна идея на 100% държавата да финансира висшите учебни заведения“, каза още Вълчев.

По думите му стипендиите са добър вариант студентите да бъдат стимулирани. Според него трябва модерна система за децата, които нямат възможност за висше образование, да бъдат подпомогнати.