Проф. Марин Георгиев: Ракът на простатата е второ по честота заболяване при мъжете в света

Данните показват, че през 2020 година ракът на простатата е четвъртият най-често срещан рак в Европа и най-често диагностицираният рак в България

Проф. Марин Георгиев: Ракът на простатата е второ по честота заболяване при мъжете в света

Реклама

Ракът на простатата е второ по честота заболяване при мъжете в света с 1,4 млн. диагностицирани през 2020 г. У нас за същата година има 5000 души с тази диагноза. Това каза проф. Марин Георгиев - председател на Българското урологично дружество.

Данните показват, че през същата година ракът на простатата е четвъртият най-често срещан рак в Европа и най-често диагностицираният рак в България.

Проф. Георгиев обясни, че заболяването открито в ранен стадий, е 100% лечимо. Той заяви, че методите за лечение са с нови технологии, а след операция качеството на живот се връща в състоянието преди заболяването.

Проф. Георгиев отбеляза и че тестът за рак на простата е кръвен, струва от 15 до 18 лв. и че не бива да се чакат симптоми, за да се пристъп към лечение.

Един от неговите пациенти Пламен Бинев обясни, че при него ракът на простата е започнал със симптоми, което го прави нещо като късметлия. То й преминава лечението и сега вече е на 100% здрав, казва самият той.

Проф. Георгиев призова за превенция и по-малко страх от изследванията. Той припомни, че мъжете над 50-годишна възраст подлежат на задължителен профилактичен преглед през две години при личните лекари. За тях е предвидено и изследване на маркер в кръвта – простатно-специфичен антиген (PSA), което се поема от НЗОК.

Последни

Реклама