Протокол и държавност - погледнете зад вратите на президентството

Протокол и държавност - погледнете зад вратите на президентството

Реклама

Тази седмица постави началото на втория мандат на Румен Радев като президент на България. Кои са емблематичните стаи и каква функция изпълняват?

Сградата на администрацията на президента е една от най–масивните и красиви сгради в центъра на  София. Тя се намира в административния център на столицата. Пред главния й вход на всеки кръгъл час се сменя гвардейски караул.

Първоначално в сградата на "Дондуков" 2 се е помещавало Министерство на електрификацията. След 1971 г. става седалище на Държавния съвет на Народна република България. А след 1989 г. в нея се помещава Президентството на Република България.

Централният вход е построен през 1999 г. в мандата на президента Петър Стоянов.Парадният вход е  направен от стъкло, за да се запази гледката към Ротондата.

Най-голяма, красива и внушителна зала е Гербовата. В нея президентът традиционно посреща своите официални гости. В Гербовата зала са четири от емблематичните за историята ни картини "Отец Паисий", "Цар Симеон", "Христо Ботев" и "Васил Левски".

В Гербовата зала държавният глава награждава с висши държавни отличия, подписва споразумения, дава пресконференции по значими поводи като например годишният отчет на президентската институция.

Президентът традиционно застава пред герба, а когато посреща друг президент, двамата застават един до друг. Във всички останали случаи домакините са отляво, гостите - отдясно с гръб към прозорците, журналистите са в дъното на залата.

В президентството са изложени около 150 произведения на изкуството.

В Заседателната зала се обсъждат най-важните въпроси в държавата. Президентът е домакин и сяда начело на масата. Неговият екип винаги е отляво, а гостите са отдясно.

Изключение правят Консултативните съвети за национална сигурност, където отляво на президента сяда министър-председателят.

В залата са изложени портретите  на бележити българи и важни личности, свързани с историята, а именно Васил Левски, Христо Ботев, Иван Вазов, Георги Раковски, Стефан Стамболов.

В Червената зала е изложен един от подаръците, който Румен Радев получава в далечна Япония – елементи от облеклото на самурай.

В Зелената зала се провеждат срещите на "четири очи". В нея се провеждат разговори с гостуващи държавни глави или с посланици. Президентът на България сяда в креслото вдясно. А когато негов гост е държавен глава на друга страна, той сяда срещу него.

При провеждане на тържествени церемонии освен шпалира от гвардейци по стълбището, в сградата се разполага и гвардейският духов оркестър, който е част от държавните символи.

Дълги  години залата е използвана като пресцентър, но преди пет години става дом на книгите и историята в президентството.

Библиотеката на  президентската администрация е открита официално на 18 януари 2017 г. от президента Росен Плевнелиев. Тук има изложени фотоси, книги и подаръци на държавните глави през годините.

Сред най-красивите от тях е ключ на град Монтевидео, подарен на президента Желев при посещението му в Уругвай през 1992 г. При посещението си в Русия президентът Георги Първанов е дарен с красиво дърво с инкрустирани яйца. Папа Франциск подарява на президента Плевнелиев скулптура, която символизира стремежа към постигане на мир.

Там има и колекция от  ордени за храброст и медали за заслуги, които президентът връчва.

Мултимедията в библиотеката представя и филм с ключови моменти от историята на институцията. Внушителни са и две фигури на гвардейци, облечени в зимна и лятна униформа.

Има и възстановка на оригиналния кабинет на първия демократично избран президент на България – д-р Желю Желев.

А отвън пред сградата са гвардейците. Въпреки че продължаваме да сме в епидемия, гвардейците, които са на пост пред президентството, не се налага да носят маски, защото се спазва дистанция между тях и обикновените хора. А и според Устава за войсковата служба на Въоръжените сили предпазните маски не са част от тяхната униформа.