Психологът Деница Анастасова: Много често хората се хранят от скука

Какво е емоционално хранене и как да го ограничим?

Психологът Деница Анастасова: Много често хората се хранят от скука

Реклама

В следващите минути разгледаме темата "хранителни разстройства" като обръщаме поглед към т. нареченото "емоционално хранене" - когато безразборно посягаме към храна, тъпчем се, дори без да сме гладни или от скука.

„Истината е, че повечето хора си мислят, че неприятните емоции основно водят до такова емоционално хранене. Много по-лесно е да сдъвчем парче пица отколкото човека, метафорично, отсреща, който ни е ядосал. Много често обаче хората се хранят от скука. Интересното е, че се храним и от хубави емоции. Храната е свързана с всички рождени дни и празненства и тогава много често се случва да преядем“, заяви психологът Деница Анастасова.

„Физическият глад се появява постепенно. Започваме да усещаме в един момент как ни къркори стомахът, как леко ни пада енергията, как се изморяваме, концентрацията намалява, тогава всичко, което бихме могли да хапнем - дали ще са зеленчуци, ядки... би могло да задоволи нашия физически глад. Докато при емоционалния глад той се появява изведнъж. И се появява като идея в главата - че искаме нещо конкретно да си хапнем - може да е чийзбургер, може да са конкретни бисквитки. И ги искаме точно сега и на момента“, добавя тя.

„Има т. нар. "комфортни храни" -  те невинаги са нездравословни, но обикновено са богати на въглехидрати, захари и мазнини. По този начин се активира системата за възнаграждение в мозъка и изпитваме удоволствие, синтезира се допамин и сме много по-склонни да повторим това поведение, тъй като ни успокоява и ни носи удоволствие“, каза психологът.