Рекордите и най-запомнящите се моменти от наградите "Оскар"

И кои ще са победителите на тазгодишното издание на наградите "Оскар"?

Реклама

Почти десетилетие изминава преди първата чернокожа актриса да спечели Оскар. Отличието е присъдено на Хети Макданиъл за най-добра актриса в поддържаща роля във филма "Отнесени от вихъра". Победата ѝ от 1940 г. е всъщност само малка стъпка, защото на актрисата не е позволено да седне до останалите актьори от филма и тя е настанена в западната част на залата.

Две години по-късно друга актриса остава също следа в историята на Оскарите. Гриър Гарсън произнася благодарствена реч за наградата си, която трае цели седем минути. Рекордът ѝ остава неподобрен и се счита, че именно от тогава е въведено времево ограничение за речите.

Точно на 180 градуса е историята за речта на Алфред Хичкок. През дългата си кариера майсторът на напрежението е номиниран за пет Оскара, но не печели до 1968 г., когато вместо в традиционна категория, той е удостоен с почетна награда за цялостно творчество. В отговор на неудовлетвореността му от тази награда той произнася най-кратката реч в историята на Оскарите като казва само "Благодаря!".

Още един рекорд за продължителност се държи от друг гигант в киното. През 1972 г. Чарли Чаплин получава почетната награда на Академията и когато я получава той е аплодиран с овации цели 12 минути. "Думите изглеждат толкова безполезни - толкова слаби. Мога само да ви благодаря за честта да ме поканите тук", казва Чаплин в речта си. Появата му на церемонията е значима и поради факта, че това е една от първите му публични изяви в Съединените щати от две десетилетия до тогава.

Повече вижте във видеото!