Роберто Трота: Всички ние сме направени от звезден прах

Един от „100-те най-велики умове“ за 2014 г. - астрофизикът Роберто Трота, тази седмица пристигна у нас специално за есенното издание на Ratio Forum 2023

Роберто Трота: Всички ние сме направени от звезден прах

Реклама

Един от „100-те най-велики умове“ за 2014 г. - астрофизикът Роберто Трота, тази седмица пристигна у нас специално за есенното издание на Ratio Forum 2023. Той разказа пред bTV какво е тъмната материя и има ли друг живот в Космоса. 

Робертораждате се в едно от най-панорамните кътчета на Швейцариятогава ли се запали страстта Ви към необятния Космос и звездите?

Бях истински късметлия да се родя в тази част от света, където звездите все още могат да се видят и небето е ясно. Така онези блещукащи светлинки в небето се превърнаха в много важна част от моя живот, а постепенно и в професия. Едва когато чрез астрофизиката и стотиците последвали изследвания осъзнах истинското значение на звездите, не само за мен, но и за всеки от нас, за цялото човечество.

Но как точно обяснявате научно тази значимост?

Всички ние сме направени от звезден прах, защото атомите на нашите тела, в онази най-гореща вътрешна своя част, структурно приличат на постоянно експлодиращи малки звезди. Но моят фокус е малко по-различна: от праисторията до днес местоположението на звездите служи за пътеводител на човечество. Дори самата революция в науките започва с един неслучаен телескоп, насочен към небето: чрез него Галилео Галилей прави първите значими научни открития за Космоса. Така че някои феномени, които не могат още в началото да бъдат свързани със светещите небесни тела: аспекти на нашата психология, духовност, религия, определени ритуали или празници, звездите крият отговори на едни от най-важните въпроси, които си задаваме ежедневно.

Цялото интервю гледайте във видеото!