С намордник или без?

Любителите на кучета застават срещу новите законови промени

Реклама

Всяко куче – с намордник! Такъв е духът на поправките в Закона за ветеринарномедицинската дейност, които бяха приети на първо четене и които предизвикаха буря от недоволство от страна на собствениците на кучета и много неправителствени организации.

Промените предвиждат забрана за свободното разхождане на кучета над 5 кг без повод и намордник, то ще се наказва с глоба от 300 лв. За извеждането на агресивни кучета без повод и намордник глобата за нарушителите ще е 1000 лв.

Деница Славова, собственичка на куче от породата Кане Корсо на име Каркас, обясни, че породата е селектирана от италианската мафия, за да пази техните деца. 

"Тези кучета наистина живеят със семейства, Каркас например живее с моя тригодишен син, първи приятели са и да му се сложи намордник ще бъде наистина неприятно", посочи още Деница Славова.

"От 2005 г. има закон, в който пише, че животните трябва да са на повод и агресивните кучета да са с намордник. Дефиницията за агресия е много странна и практически дава право на всеки сам да определя дали кучето му е агресивно" или не", каза д-р Мила Бобадова, която е ветеринарен лекар.