Сергей Станишев: България се превръща в заложник на вътрешнополитическите борби в някои държави

Според него политическата криза и задаващите се пети парламентарни избори в кратък период от време ни превръща „в болния човек на Европа“

Сергей Станишев: България се превръща в заложник на вътрешнополитическите борби в някои държави

Реклама

С резолюция на Европейския парламент Русия беше определена като „държава, спонсор на тероризма“ и „държава, която използва терористични средства“. Текстовете бяха подкрепени с 494 гласа, 58 депутати гласуваха - против.

Сред тях и петима български представители от БСП - Иво Христов, Цветелина Пенкова, Петър Витанов, Елена Йончева и Сергей Станишев.

„Всяка война е ужасна. И двете страни използват средства, които са далеч от класическата война“. Това заяви в „Тази неделя“ бившият председател на ПЕС Сергей Станишев.

„Инцидентът с ракетата, която падна в Полша, ни държеше на крачка от разширяване на конфликта. Трябва да се търсят методи за преговори“, добави той.

Шенгенското пространство

„България се превръща в заложник на вътрешнополитическите борби в някои държави“, коментира Станишев.

„Моята препоръка е в момента да се насочи вниманието в Нидерландия, Швеция и Австрия. Трябва да се действа незабавно. Трябва да сме активни и последователни“.

Членството в Шенген и еврозоната ще е финал на евроинтеграцията, а ако това не се случи е възможно страната ни да бъде изтласкана в периферията, допълни евродепутатът.

Според него политическата криза и задаващите се пети парламентарни избори в кратък период от време ни превръща „в болния човек на Европа“.

Вътрешната политика и БСП

„Няма съвършена методика на гласуването, но най-важното е системността. Видяхме пороците на хартиеното гласуване. Сега три пъти гласувахме с машини. Ако има съмнение, нека се сложи повече контрол. Опасявам се, че ще се върне смесеното гласуване“, обясни Сергей Станишев.

Той ще остане ангажиран с Българската социалистическа партия.

„Нещата в левицата трябва да се решават поетапно. Първото предизвикателство е пред БСП след поредицата лоши резултати. Обяснението с машинното гласуване е крайно незадоволително. В момента имам притеснение, че смесването на темите за левицата и БСП може да се използва от настоящото ръководство“.