Следовател за трагедията с мигранти: Хората са се ритали, за да се спасят от камиона ковчег

18 души загинаха в петък, след като се задушиха при нелегален превоз край София

Реклама

След като 18 мигранти загинаха след удушаване при нелегален превоз и нас следователят от Националната следствена служба Мариан Маринов разкри подробности около случая.

Седем души са задържани, а един от тях е бил разпитан лично то Маринов. Той обясни, че става дума за изпълнители и че организаторите все още не са ясни.

Следователят обясни, че по разказ на единия от заловените, който и е получил най-млаката сума за участието си в превоза, става дума за бригада, която е монтирала тайниците в камиона. Една от причините за смъртта на мгрантите е непрофесионално направената вентилация.

Маринов обясни, че неграмотността при изработката на клетките е довело да гибелта на хората.

„Тайниците са направени от много добри материали. Целта е била неутрализиране на термокамерите по границите. Ние сме задържали така наречените “мулета”. Водещата причина е алчността. Другите причини са глупостта и неграмотността. В такава клетка не може да се напъхат 26 души. Тя е много здрава и няма как да я разбият. А са се ритали, за да се опитат да излязат“, каза още Маринов.

Той обясни, че водачите са знаели, че превозват хора. А когато слизат и отварят тайниците, побягват, защото гледката е ужасяваща.

Последни

Реклама