София през очите на двама френски архитекти

Даниел Дюше е главен архитект на парижкия квартал "Маре" и заедно със съпругата си – Елизабет, се разходиха из столицата

Реклама

Да видиш София през други очи. Даниел Дюше е главен архитект на парижкия квартал "Маре" и заедно със съпругата си – Елизабет, се разходиха из столицата в компанията на екип на bTV.

Семейство Дюше бяха в България по покана на Софийския дискусионен форум, но не за първи път са в София. Казват, че градът ни се е променил много от 2003 г. насам.

Архитектите са на мнение, че едно от предимствата на града е близостта му до планината. Според тях трябва да се търсят перспективи към нея.

Други предимства са минералните извори, както и историята, която градът пази.

„За мен това е един античен град. Имаме слоевете и от Османското влияние, и от други епохи, като 60-те години от времето на комунизма, което съвсем не означава, че са безинтересни. Все пак всичко това е структурирало този град. Бих определил това разнообразие като общо предимство на града. Това е наследството, което трябва да опазим – неговото единство, а не да отделяме един слой от друг”, на мнение е Даниел Дюше.

Вижте повече във видеото.

Последни

Реклама