Венеция след 55 дни карантина

Реклама

Венеция се готви да посрещне туристи това лято. Италия стана първото огнище на коронавируса в Европа, но се надява да се върне към нормалността до началото на юни.

От понеделник Италия влезе във втора фаза на борбата с COVID-19. След 55 дни на пълна карантина, ограниченията се отменят поетапно. Разрешават се разходките на открито и индивидуалните тренировки.

Посещението на близки ще става задължително с маска, но големите семейни събирания все още не са позволени. Премиерът Джузепе Конте призова съгражданите си да бъдат разумни и предпазливи, защото бъдещето на страната е в ръцете на гражданите. 

Работодателите са длъжни да дезинфекцират работните места и да гарантират безопасно разстояние между служителите. Специален протокол от мерки е издаден за хотелиерите.

„Хотелите са готови да започнат работя, а с тях и целият град. Липсват ни само туристите. Надяваме се да ги видим в средата на юни или в началото на юли. Искам да кажа на всички италианци, че с новите правила хотелите във Венеция ще са напълно безопасни“, подчерта председателят на Асоциацията на хотелиерите във Венеция Клаудио Скарпа.

Първите туристи ще видят и нещо доста необичайно - чистите канали на Венеция. Заради липсата на лодки и гондоли водата се избистри, като в града се върнаха отдавна изчезнали морски обитатели.

По-малките в туристическия бранш обаче недоволстват. Без подкрепа от правителството, бизнесът им е пред фалит.

Баровете, ресторантите, фризьорските и козметичните салони ще отворят врати последни при условие, че всички мерки до момента дават желания резултат. По време на извънредното положение работиха магазините за храна и стоки от първа необходимост, както и заведенията, които правят доставки на храна по домовете.

Очаква се всички магазини да могат да отворят врати от 18 май. Проблем за работещите родители ще бъде отглеждането на децата до септември, когато се очаква да отворят детските градини и училищата.

Последни

Реклама