Веселин Методиев: Разрушаването на паметници в САЩ и Европа е реакция на арогантния модел в евроатлантическия свят

Що се отнася до спорните паметници от соц епохата у нас и разрушаването на мавзолея на Георги Димитров, бившият образователен министър смята, че е правилно

Реклама

Статуи на мореплавателя Христофор Колумб са поредните жертви на общественото недоволство. Едната – във Вирджиния, съборена, изцапана с червена боя, влачена в подпален американски флаг и изхвърлена в езеро. Другата – в Бостън – обезглавена. Според някои откривателят на Америка е виновен за геноцид срещу местното индианско население.

Ожесточен дебат се води и за паметниците на генерали от Конфедерацията на южните щати, участвали в Американската гражданска война. Демократите предложиха премахването на 11-те такива статуи от сградата на Капитолия.

В Белгия дискусиите са за крал Леополд Втори, колонизатор на Конго и отговорен според историците за убийството на хиляди и осакатяването на милиони. В Лондон пък премахнаха статуя на Робърт Милигън – търговец на роби през XVIII век.

„Изяви на несъгласие винаги ще има, но когато ги отнасяме към миналото трябва да сме в някаква степен разумни“, заяви историкът и бивш министър на образованието Веселин Методиев в „Тази неделя“.

„Имаме една престава за времето, че всичко е прогресивно. Ние заживяхме в общество, където всичко е по-добре от 100 години. Нашата духовност обаче няма такова прогресивно развитие. Тя се колебае“, казва историкът.