Вперили очи в космоса

Проф. Димитър Съселов е директор на Центъра по астрофизика в университета Харвард и е направил открития, които имат значение за целия свят

Вперили очи в космоса

Реклама

Миналата седмица всички вперихме очи в космоса. Това обаче не спира да прави повече от 30 години един български професор в Харвард. Той е директор на Центъра по астрофизика в университета и е направил открития, които имат значение за целия свят. Как определя той мисията на “Спейс Екс”  и какви пътища отваря тя?

През 1998 г. е поканен от престижния университет да бъде главен лектор в Департамента по астрономия на университета. За него изминалата седмица също беше вълнуваща с първата успешна мисия до Международната космическа станция на частната компания “Спейс Екс”.

“Основните цели на частната компания е да създаде инфраструктурата – т.е. ракети и всичките, свързани с това инфраструктурни задачи, за да се стигне до заселване на планетата Марс. По-важното е, че преди да се стигне до заселването, ще се стигне до много по-сериозно изследване на повърхността на планетата”, смята той.

 

Вижте разговора с проф. Димитър Съселов във видеото.