Все повече села у нас се обезлюдяват и изчезват от картата на България

Село Велиново има само 25 жители

Реклама

Все повече села у нас се обезлюдяват и изчезват от картата на България. Според прогнозите на "Financial Times", българите, които към днешна дата са 6,9 млн., ще намалеят до 5,4 млн. до 2050 г.

Гергана и Лена са сред последните 25 жители на пернишкото село Велиново. Живеят една до друга в къщи на повече от 200 години, построени само от кал, камък и дърво.

"В това село бъдещето не го виждам, направо си умира селото. Сега сме колко човека, един по един умира и ние сме на възраст. аз съм на 76 години, аз нямам никакво бъдеще вече", каза Гергана.

Възрастната жена не е излизала от Велиново повече от 30 години. Дори на Коледа, празнува сама. Дълги години работи като продавач в магазин, но днес магазин в селото няма.

В миналото Велиново носи името Мисловщица. Данни за съществуването на селото има още през XV в. В близост са открити руини на римска крепост, както и тръби от хиладолетен водопровод. Днес, обаче в дома на Гергана вода няма. Затова всеки ден тя слиза до чешма в центъра на селото. Но, не би заменила за нищо родното си място.