Всяка капка кръв спасява живот

Чрез приложение може хората да следят къде и как има нужда от кръв и как могат да дарят

Всяка капка кръв спасява живот

Реклама

Има нарастване на доброволците, които даряват кръв у нас, но все още не можем да стигнем стойностите, които Световната здравна организация изисква. Според тях 50 на 1000 души е нормата за доброволни кръводарители, а в България са едва 25 на 1000. Самите кръвни центрове казват, че недостиг има.

Оттам обясняват, че когато дойде пациент му се иска картон за кръводарители и изключение се прави само за тежките случаи и деца с таласемия.

Майка на 5-годишно момче с вродена анемия обясни, че понякога се налага преливане на кръв на всеки 10 дни.

„Много е важно да не се чака кръвта, защото липсата на хемоглобин при децата, който оставя кислород до всички органи, е опасно за развитието им. Децата стават вяли, нямат апетит и не искат да правят нищо“, каза Илияна Първанова.

Тя добави, че на тях не им се е налагало да чакат много – 5-6 дни, заради кръвната група на сина ѝ, която е А+.

„Има случаи на семейства обаче, които чакат по 15, а понякога и повече дни“, обясни Първанова.

Тя наблегна и на начина, по който се случва всичко и че понякога в кръвен център в друг град може и да има нужната кръв, но детето пак се налага да чака.

„Може би трябва да се измисли как да се случи колаборацията между тези центрове и семейството да не чака нещо, което реално го има в страната“, коментира още Първанова.

Председателят на Българската организация за доброволно кръводаряване Стефка Попова-Лазарова пък добави, че кръводаряването трябва да е доброволно.

„Така е най-безопасно, защото кръводарителите сами казват какви са им противопоказанията“, обясни Лазарова.

Тя добави и че липсата на информация е в основата да липсват дарители иначе, когато има кампании, се вижда, че те не отказват.

Чрез приложение може хората да следят къде и как има нужда от кръв и как могат да дарят.