Защо българският фолклор няма свой ден, в който да бъде отбелязван като празник?

За традициите, българския дух и изкуството на смеха говорим с ръководителя на ансамбъл "Чинари" Асен Павлов и Димитър Туджаров-Шкумбата

Защо българският фолклор няма свой ден, в който да бъде отбелязван като празник?

Реклама

Народното творчество за коронавируса изобилства в мрежата, като бяха измислени и не малко вицове. Това заяви в „Тази неделя“ актьорът Димитър Туджаров – Шкумбата и дори разказа последния, на който е попаднал. 

„Всички чуха хита „Корона, чао“, но действително „чао“ на короната каза само принц Хари“, пошегува се актьорът. Оказа се, че Шкумбата вече е част от ансамбъл „Чинари“. 

Ръководителят Асен Павлов посочи, че хуморът е част от българския фолклор, както песните и танците. „Приблизително 30 артисти работят в „Чинари“, по време на извънредното положение повечето бяха освободени и са на борсата. Използвахме всички механизми, които държавата ни предлага. Глътката въздух предстои по проектите, които кандидатстваме и се надяваме да получим субсидия“, посочи Павлов.

Той уточни, че е събрал 22 книги с подписи за създаване на Ден на българския фолклор. По думите му има изключително много празници, събори и фестивали, посветени на фолклора, но няма специален ден, в който вниманието да се концентрира върху българския фолклор и хората, които го съхраняват.

Избраната дата е 22 юни, а инициативата е подкрепена и от Министерството на културата.