Защо "безплатните" дърва в Карлово се плащат?

Обяснението и исканията на местната власт

Реклама

Домовете на хората в карловските села бяха залети от поройни дъждове преди два месеца. Стихията стовари огромни дървета от горите над селата Богдан и Каравелово в дворовете им, а властите обещаха дървеният материал да остане за пострадалите, без да плащат за него. Миналата неделя ви показахме, че безвъзмездните дърва не са съвсем безплатни.

В Каравелово и Слатина пет кубика от безвъзмездните дърва струват 10,50 лв., а тарифите за транспорт и рязане са различни.  В Богдан се дават по 40 лв. за кубик. В цената влизат разходи за транспорт и рязане, които са задължителни. Това ви показахме преди дни.

Защо, въпреки обещанието на държавата, дървата се плащат попитахме и служебния министър на земеделието. Той, каза, че държавата възлага отговорността на месните кметове и отказа да коментира решенията им.

„Ако поискат помощ от нас, като земеделие и горско стопанство, за дейности, които можем да извършим, за да намалим тази цена или каквото може допълнително да помогнем, ще се отзовем“, заяви Явор Гечев.

Ден по-късно кметът на община Карлово Емил Кабаиванов поиска от Министерство на земеделието да създаде организация за безплатно рязане и транспорт на дървата. И така топката отново е в земеделското министерство. А въпросът колко е количеството на събрания дървен материал така и не получи своя отговор.

Последни

Реклама