Знаем ли какво ядем и има ли двоен стандарт при храните?

Етикети срещу съдържание

Знаем ли какво ядем и има ли двоен стандарт при храните?

Реклама

Знаем ли какво ядем и можем ли да бъдем сигурни, че когато купуваме определена марка, тя отговаря на качеството, за което плащаме?

Проучване за наличие на двоен стандарт при храните на Европейската комисия показва, че някои продукти в Европейския съюз се продават под еднаква или сходна марка, но имат различен състав. В рамките на проучването са анализирани 1380 проби от 128 различни хранителни продукта в 19 държави от Европейския съюз. Извадката обаче не е представителна за голямото разнообразие от хранителни продукти на пазара в Европа.

Според анализа, в повечето случаи съставът отговаря на начина на представяне на продуктите. При 9% от тях обаче е установена еднаква опаковка, но различен състав в различните държави. Анализът показва, че 28% от продуктите са имали еднаква опаковка с еднакъв състав, а при 27% - различна опаковка с различен състав. Което не се счита за нарушение. Но други 22% от проучените продукти на пазара са били със сходна опаковка и различен състав. Това не означава непременно разлики в качеството, уточняват от Брюксел. Както и не означава, че има разделение между Източна и Западна Европа.

Тестваните продукти в България са били йогурт, майонеза и кетчуп, бебешки и детски храни, инстантна напитка и студен чай.

Какви факти се крият зад тези цифри? Гости по темата в студиото на "Тази неделя" са проф. д-р Стефка Петрова, специалист по хранене и диететика, и д-р Любомир Кулински, директор на дирекция Контрол на храните в Агенцията по храните.