Регион Трънско

Релефът на Трънския регион представлява пъстра мозайка от ниски и средновисоки планини, хълмисти области и котловинни дъна. По долината на река Ерма е разположена високата 800 метроа Трънска котловина, с площ от 55 квадратни километра.

Трънският регион е един изключително красив край на България, изпълнен с причудливи кътчета, мистерии и приказни истории. Легендите за ждрелото на река Ерма, музеят на киселото мляко в Студен Извор, експозицията на бусинска керамика в село Бусинци са само част от материалното и духовното богатство на този край. Заради магическото съчетание от хълмове, котловини и проломи, Алеко Константинов нарича Трънския край "Българската Швейцария".

Ждрелото на Ерма е резултат от хилядолетното действие на водата, прорязала дълбока теснина във варовика. Но за това как се е появило ждрелото разказва преданието за девойката Дарина, монахът Йосиф и тяхната невъзможна любов. Насилствено разделени, те били превърнати в две скали. Гледали се и плачели защото не могат да се докоснат, от сълзите на тяхната неосъщесвена любов потекла буйната река Ерма и се образувало това изключително красиво и живописно ждрело.

Има много теории за произхода на българското кисело мляко. Но несъмнено причината за уникалния му вкус е бактерията лактобацилус булгарикус, открита през 1905 година от световният учен Стамен Григоров. Днес в родното му село – Трънското Студен Извор, се намира единственият музей на киселото мляко. В него можем да научим повече за процеса на ферментиране на млякото и да видим интересни пособия, с които хората са приготвяли кисело мляко в домашни условия. След откритието на бактерията, д-р Стамен Григоров е канен многократно да работи в чужбина, но остава в родината си като лекар в Трън. В малката лаборатория на трънската болница той прави още едно важно откритие - създава своя антитуберкулозна ваксина срещу болестта, която е бич по онова време. Когато през 1935 година доктор Григоров почива, три дни радиостанциите в цяла Европа съобщават скръбната вест за учения, оставил името си в голямата история на световната наука.

Бусинци е известно с една от най-старите керамични школи в България. Край селото е имало богато находище на глина с много високо качество и през 18-ти век тук процъфтява грънчарството. Тук във всяка къща е имало грънчарска работилница с поне по един майстор.

По късно от Бусинци започват да се роят „дъщерни“ центрове в Самоков, Разлог, Берковица... майстор от бусненци се е преместил в Троян и е поставил началото на известната троянска школа. Развива се цяла идрустрия. Бусинци продавали своите произведения не само в България, но и Сърбия, Гърция, Цариград, Сирия, Египед, Тунис. Чуждестранни изследователи казват, че бусинската керамична школа е една от най-старите и автентични школи не само в Европа, а в света. Бусинска керамика има в Лувъра и Музея на човека в Париж, в Бритиш мюзиум в Лондон, музеи в Италия, Япония, Китай, Индия, Австралия и дори на Канарските острови.

Друг интересен факт е, че на територията на Трънската котловина са открити единствените в България останки от динозаври. През юни 2019 г. Трънското туристическо дружество заедно с Националния природонаучен музей поставят в информационния туристически център на входа на Трънското ждрело информационно табло с описание на находките.

Покажи още
От региона
Рецепти
Галерия