Фетел спечели , но Перез е героят в Бахрейн

Проблемите на пилота на McLaren дойдоха от съотборника му

Реклама

Голямата награда на Бахрейн завърши с триумфална победа на Себастиан Фетел, който почти отчая конкурентите си. Пилотът на Red Bull Racing стана първият състезател през този сезон с две победи, като води убедително с 10 точки на Кими Райконен (Lotus) в генералното класиране.

Какво се случи в McLaren?

Мартин Уитмарш даде стриктни инструкции на състезателя на McLaren Серхио Перез ,че трябва да е по-агресивен и да “действа с лакти”. Серхио, подкрeпян от съотборника си Джейсън Бътън до осмата обиколка, послуша шефа си буквално. В тима на McLaren по принцип са състезатели и вярват,че имат морално преимущество над Ferrari, Mercedes и Red Bull, които са по-стратегически отбори.

Проблемът на Перез беше какво да прави с Бътън на 27-мата обиколка, когато Перез се опита да го задмине, но Дженсън очевидно считаше, че трябва да задържи позицията. Проблемът беше причинен от Бътън, който бе в по-бързата кола. Но не беше само това - изглеждаше, сякаш той иска да позволи на Перез да го удари на “Завоя на безумието”. Когато той се удари с Хамилтън в Канада, много хора си помислиха, че Бътън е знаел какво прави, както и къде се намираше Хамилтън, когато го засече.

В хода на надпреварата Перез не беше уплашен от Ромен Грожан и запази позицията си в първия завой, когато състезателят на Lotus се опита да го задмине. След това Серхио демонстрира класа, когато направи решаваща атака, с която задмина Фернандо Алонсо от вътрешността на завой 4. Въпреки всичко, необмислените действия на Бътън му костваха пет места и той завърши шести.

Перез може би кара малко необмислено (от което се оплака съотборникът му), но имаше поне двама други състезатели - Розберг и Уебър, които караха малко рисковано, така че ще е нечестно да се посочи единствено пилотът на Mclaren в критиките след състезанието.

Въпреки, че Фетел спечели в Бахрейн, подвигът беше на Перез, който започна на 12-то място, а завърши шести. А Уитмарш ще трябва да преосмисли забележката си за “лактите”