Годината на трансферния рекорд

Преминаването на Гарет Бейл в Реал (Мадрид) е само началото

Реклама

През тази година Реал (Мадрид) счупиха световния рекорд за трансфер, след като платиха 100 милиона евро за привличането на Гарет Бейл от Тотнъм. Предишният рекорд също беше на Реал - 93 милиона за Кристиано Роналдо през 2009г. “Кралския” клуб не го прави за първи път. Те са чупили рекорда пет пъти с трансфери като този  на Луиш Фиго за 60 млн. евро през 2000г. и на Зинедин Зидан за 75 млн.евро през 2001г.

Самият Бейл обяви, че присъединяването му към Реал е сбъдната мечта, но отдаде заслуженото на бившите си клубове Тотнъм и Саутхямптън. Уелсецът направи феноменален сезон през миналата година като отбеляза 21 гола, без дори да е нападател.

Трансферите във Висшата лига за този сезон също достигат рекордни нива, според Deloitte. Отборите от Албиона засега са платили 430 млн. лири ( 666 млн.евро) за нови попълнения, което е с 15% повече от миналата година за същия период от време.

Според експертите, разходите за трансфери до края на трансферния прозорец ще подобрят рекорда от 500 млн.лири през 2008г. Тогава най-големите трансфери бяха преминаването на Робиньо в Манчестър Сити за 32.5 млн. лири и трансферът на Бербатов в Юнайтед за 30.7 млн. лири.

През тази година британският трансферен прозорец също беше много активен с трансферите на Фернандиньо в Манчестър Сити за 40 млн.евро и Роберто Солдадо в Тотнъм за 30 млн.евро. През изминалата година общата сума за трансфери на Острова е достигнала 490 млн. паунда.

Сезон 2013/14 ще е първият, в който клубовете ще вземат пари от увеличените договори за излъчване на мачовете и това ще се отрази още повече на харченията.