Обездвижването е четвъртият най-голям убиец в света

Една четвърт от британците ходят пеша по-малко от час на седмица

Реклама

В забързаното ежедневие на съвременния човек здравословните проблеми стават все повече, което се отразява на здравето и дълголетието. Изненадващо или не, липсата на ходене и физически упражнения като цяло се оказва сериозен проблем, сочи ново проучване в Англия.

Изследването показа обезпокоителни факти за живота на днешния британец: една четвърт от възрастните поданици на кралицата ходят по-малко от 9 минути на ден, като в това се включва ходенето до колата, до работа и пазаруването. Същият брой хора ходят средно по по-малко от час на седмица. Парадоксалното в случая е, че 9 от 10 британци посочват, че са наясно, че ходенето всъщност е добро упражнение за здравето.

И докато лекарите препоръчват по 150 минути ходене на седмица, в крайна сметка 43% от анкетираните британци ходят по 120 минути или по-малко. Този начин на живот е изключително вреден, защото катализира остаряването и води до опасни болести като диабет и рак. Всичко това е доказано и от Световната здравна организация, която определя обездвижването като четвъртият най-голям убиец на света преди затлъстяването и след кръвното, цигарите и високата кръвна захар.

В тази ситуация някои неправителствени организации организират кампании, за да провокират хората да ходят повече. Така например, тази неделя в София ще се проведе полумаратон, организиран от клуб “Бегач”. Организаторите пропагандират аматьорския спорт, тичането за здраве и организирането на събития като празник на здравословния начин на живот. Участието в полумаратона на 19 май струва 10 евро.

За всички току-що информирани - време да излезете от къщите и колите си и да походите малко пеша. Добре е за вас и е безплатно.