Предизвикателството „Бахрейн” идва

Прогнозите преди F1 състезанието в азиатската държава

Реклама

Има известно напрежение около сигурността на състезанието, след като протестиращи срещу правителството в Бахрейн хвърлиха коктейл „Молотов“ върху кола от екипа на Force India. Охраната на надпреварата със сигурност ще бъде повече от сериозна и заради атентатите в Бостън от последните дни.

От техническа гледна точка пистата Сакхир ще бъде тест за гумите на болидите, защото настилката там е по-прашна от навсякъде другаде, а „Pirelli” са променили първоначалните си препоръки пилотите да карат с твърди и меки гуми на това да се кара с твърди и средни. Очакваната температура е около 34 градуса.


Прогнозираната от експертите максимална скорост, която могат да развият болидите при тези обстоятелства, варира с 20%. За сравнение, Марк Уебър от Red Bull каза, че в Малайзия са карали с 80% от максималната скорост.
Фернандо Алонсо и Фелипе Маса са постигали успехи в Бахрейн в миналото с три победи за Алонсо и две за Маса.

Подобно на Алонсо, Райконен е във възход, след като завърши втори в Китай, въпреки неоптималните настройки на предното крило на болида му. Кими е завършвал на подиума пет пъти в Бахрейн, но никога не е печелил състезанието. Същото важи и за отбора на McLaren, но те едва ли ще направят пробив в това отношение точно на тази писта. Доста вероятно е те да възприемат противоположна стратегия на тази, която ще начертаят другите водачи. На Сакхир Серджо Перез просто трябва да си вземе точките, а Бътън е наясно, че вятърът играе много важна роля на тази писта.

В Mercedes Люис Хамилтън ще опита да продължи силния старт на сезона си. Неговият тим пък със сигурност ще иска и двете им коли да финишират. Еуфорията около присъединяването на Хамилтън към отбора няма да има значение, ако колата не отговаря на устрема му. Колегата му Нико Розберг пък има добри спомени точно от Бахрейн, защото тук през 2006 година беше първият му старт във Формула 1. В същото състезание той записа и най-бърза обиколка, с което се превърна в най-младия състезател в историята с подобен резултат.

Състезанието в Бахрейн е било печелено от пол позишън четири пъти. Преди началото на надпреварата Марк Уебър и Естебан Гутиерез имат наказания и ще започнат съответно трети и пети в стартовата решетка, заради удара в Китай.