16 години след смъртта на Веселин: Аделина Свещарова за инцидента на пл. Славейков

Младият мъж е покосен от протичащия във водата ток от неправилно изолиран проводник

На 3 май 2005 г., малко след 23 ч. вечерта, във фонтана на пл. "Славейков" в столицата, живота си губи 34-годишният Веселин Маринов. Младият мъж е покосен от протичащия във водата ток от неправилно изолиран проводник.

Кмет на София по това време е Стефан Софиянски. Близо 16 години след трагедията, преди две седмици той си спомни за инцидента в интервю за 120 минути.

"Един човек си отиде затова, че посред нощ, в добро настроение, със слабо сърце, е влязъл във фонтана. А е нямал работа там!", отбеляза Софиянски.

"През целия ден там са си играли деца и са се плацикали във водата. Аз сам го повдигнах този въпрос, защото има такива случаи. Аз не мога да разделям. Не ме поставяйте в положението на некомпетентния проверяващ. И да проверявам, аз нямам компетенцията да кажа – вижте, този кабел е поставен лошо", допълни той.

Не така вижда случаят обаче майката на Веселин – Аделина Свещарова. Тя не пожела да застане пред камера, но изпрати писмо, в което упражни своето право на отговор. 

"Нагло, безцеремонно той оскверни паметта на Веско, станал жертва на безхаберието и бездействието на част от приближените му и на него лично, като кмет на София по същото време. Крайно време е Софиянски на спре с лъжите си, с измишльотините си, с които единствено се опитва да заблуждава, оневинявайки себе си", посочва в писмото майката.

Според нея фактите представени от Стефан Софиянски по време на интервюто са изцяло подвеждащи.