.

Станимир Илчев: Опитвам се да създам противовес на новоговора

Има новоговор - на него трябва да противодействаме, допълни той

Бившият депутат от НДСВ и евродепутат Станимир Илчев е повел истинска битка срещу чуждиците в българския език, като се опитва да ги замени с чисто нови думи, измислени от него, идващи от българския език. Той подготвя и речник, в който да ги събере.

"Мен ме вдъхновява идеята на Иван Богоров, създател на българската периодика, делото на проф. Балан, който се опитва да чисти чуждите думи от нашия език, на Андрейчин и на цяла група много добри познавачи на нашия език, на неговата история, на неговата еволюция, на неговите драми", поясни в студиото на "120 минути" Станимир Илчев.

"Заместването на най-натрапчивите думи е не само възможно, то е задължително. Опитвам се да създам противовес на новоговора. Има новоговор - на него трябва да противодействаме", отбеляза той.

Коментирай
публикувай
 • zhurnal

  и да се разберем consensus може да е съгласие, единомислие, единодушие или ако ще глаголим със съименни слова (бре тия елини и техните συνώνυμος ) бива и съмислие да го речем

 • zhurnal

  традициите не са български, а обичаите

 • zhurnal

  между другото може да отбележим, че "странно" е поредния латинизъм явно чужд и непознат

 • zhurnal

  политиката и цивилизацията заедно с правителството, може хубавичко управленски да ги огражданственостимв чрез владата, както казват братята от югозапада :D

 • zhurnal

  защо да говорим за еволюция вместо развитие, все се чудя

 • zhurnal

  Предлагам да захванем с елинизма преиод(ика) и с латинизма радикал(но)...