Влади Караджов съветва как да направим завършващ слой на покриви и покривни тераси

Първият етап при извършване на довършителните работи на покриви и покривни тераси е подготовката и хидроизолацията им

Покривите и покривните тераси са завършек на сградата. Поради специфичните изисквания относно правилната обработка на детайлите и отговорността за професионалното им изпълнение, те често са проблемни за строители и проектанти.

Първият етап при извършване на довършителните работи на покриви и покривни тераси е подготовката и хидроизолацията им. Вторият е направата на крайното покритие, в нашия случай полиуретанова система. Преди да започнем, трябва да сме сигурни, че основата е здрава, чиста и суха, т.е. че е подходяща за работа.

Полиуретановите продукти са много чувствителни към съдържанието на вода в основата и към околната температура. Максималното съдържание на вода в основата не трябва да надвишава 5%. Преди да започнем, старите, слаби слоеве се премахват с шкурене, а бетоновите повърхности – със съчмоструене. След което почистваме основата много добре с прахосмукачка.

Всички пукнатини и отвори в основата се запълват, след което грундираме с weberprim EP 2K, двукомпонентен епоксиден грунд. Грунда се смесва в точно съотношение и се бърка на бавни обороти, след което се нанася с валяк или четка.

Между 6 и 10 часа по-късно грундът e изсъхнал, което означава, че можете да нанесете weberdry PUR seal полиуретановата хидроизолационна мембрана. Ако работим в затворено пространство е важно да осигурим добра вентилация. Когато се нанася по хоризонтални основи, сместа може да се излее директно върху основата и след това да се разнесе с валяк или четка. Друг вариант е да се напръска в минимум 2 слоя. Времето между двата слоя е между 12 и 36 часа.

В ъглите при стените трябва да се армира с геотекстилен воал. А ако искаме да създадем по-груба повърхност, можем да поръсим втория слой на мембрана, докато е все още пресен, с кварцов пясък.  

Изсъхналата мембраната weberdry PUR seal е UV-устойчива, много еластична и със способност да премоства пукнатини до 2 мм, дори при ниски температури. Освен за покриви и тераси, това я прави подходяща защита за басейни, паркинги и други.

Изсъхването на мембраната трае между 1 и 3 часа, след което можем да нанесем weberdry PUR coat финишното полиуретаново покритие. То ще ѝ осигури постоянна защита, лесно е за почистване, има висока UV-устойчивост и е подходящо за пешеходен трафик.

Преди да започнем е необходимо да отстраним излишното количество в случай, че сме поръсили с кварцов пясък. Едва тогава можем да преминем към нанасянето на финишното покритие. Продуктът се нанася като мембраната и  се разнася с валяк, четка или ракел в минимум 2 слоя, като времето между слоевете е от 3 до 6 часа.

Завършената система е високоустойчиво, надеждно и дълготрайно решение за хидроизолиране на тераси.

Вижте повече решения за покриви и покривни тераси.