Доц. Ангел Кунчев: Ефектът от мерките ще се усети най-рано след 10 дни при новозаразените и след 3 седмици – при смъртността

Главният държавен здравен инспектор заяви, че за последния месец смъртността у нас се е увеличила над 3,5 пъти

Продължителността на новите мерки до, 21 декември, не е уловка, ако сработят и постигнем намаляване или задържане на заболеваемостта – това ще бъде достатъчно и ще дадем възможност на хората да си посрещнат празниците нормално. Това заяви в „Лице в лице“ главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев. 

По думите му в Италия, Франция и Испания по-строгите забрани вече са дали резултат. Той поясни, че мерките у нас са с индекс на строгост около 70, докато в Израел този индекс е 85, а в Гърция – 82. 

„Получи се рязко намаляване в тези страни. Ние не търсим само намаляване на случаите, а да позволим този ръст да не пречи на лечението, като максимално запазим работните места. С Гърция, с която имахме сходни резултати, в момента е доста назад от и по заболеваемост, и по смъртност“, коментира доц. Кунчев. 

Според него ефектът от мерките ще се усети най-рано след 10 дни при новозаразените и след 3 седмици – при смъртността. „Дори да постигнем плато, това ще е успех“, уточни той. 

Последни