.

Харалан Александров за убийството в Кюстендил: Това е много примитивна форма на справяне с конфликта, характерна за културата на гетото

Езикът на омразата в социалните мрежи трябва да бъде наказателно преследван, смята Цветелин Кънчев

"Пиян млад човек убива друг пиян млад човек. Най-вероятно това е станало. Говорим за меле на тежко пияни и доста надрусани най-вероятно хора. Става дума очевидно за много примитивна форма на справяне с конфликта, характерна за културата на гетото", коментира в предаването "Лице в лице" социалният антрополог Харалан Александров относно убийството в Кюстендил.

"В този смисъл всеки път, когато посочим виновника, трябва да го разглеждаме не по етнически признак, а по признак член на гетото. Гетото се характеризира с безнаказаност, беззаконие, криминално лидерство, масова злоупотреба с уязвимите хора, отказ от закон и правила, които да действат на неговата територия. Гетото може да го разглеждаме като резерват на това, което беше България преди двадесетина години", допълни той.

"Имало е пияна компания, и нещата са се случили. Същите тези младежи са били надъхани от социалните мрежи. Ако не се вземе отношение по написаното в социалните мрежи, нещата няма да се оправят. Там е нещо страшно - говори се постоянно за сапун, за Хитлер и т.н. И никой не обръща внимание", отбеляза председателят на "Евророма" Цветелин Кънчев.

"Езикът на омразата в социалните мрежи трябва да бъде наказателно преследван", допълни той.