.

Марин Марковски: Трябва да се спази принципът и главният прокурор трябва да бъде контролиран

Юристът поясни, че независимият главен прокурор се намесва само в случай, че срещу главния прокурор има данни за престъпление

Гост на Цветанка Ризова е адвокат Марин Марковски с коментар на идеите да бъде избран надзорник на главния прокурор на републиката и дали това е според конституцията.

"Венецианската комисия е изключителен интелектуален и юридически съветник. Тя е съставена от специалисти по конституционно право, които са най-добрите в Европа, които са съветници, някои от тях са бивши министри, имат изключителен опит обществен и практически, професори - когато тази комисия дава препоръки, те не са задължителни, те са интелектуален съвет, обаче зад този съвет стои голям авторитет, знания и разум. Затова те определят стандарта в правото."

"Независим главен прокурор е необходим. Няма да имаме двама главни, на независимия единствената му задача е да контролира главния, но само когато има данни за престъпление, точни факти. Независимият няма да контролира пряката дейност на главния", уточни юристът.

Марковски заяви, че независимият прокурор не трябва да "дебне" Обвинител №1. Той уточни, че в новата история на България не е имало случай, в който името на главния прокурор да бъде замесено в разследване за престъпление.

Вижте целия разговор във видеото.

 

Последни