Президентът Румен Радев: Българите ще заживеят достойно, когато възпитат политиците си да живеят само от заплата

Има няколко важни инструмента, за да го постигнем. На първо място е непримиримостта на гражданите, които да изискват институциите да работят в тяхна полза, коментира президентът

"Когато се шири безнаказаност на престъпност и корупция, ние трябва да преосмислим ролята и мястото на българските институции за преодоляване на колективната безотговорност и ерозията на държавността, за обезвреждането на паралелната власт, която действа зад фасадата на институциите", каза президентът Румен Радев.

"Българите ще заживеят достойно, когато възпитат политиците си да живеят само от заплата. Има няколко важни инструмента, за да го постигнем. На първо място е непримиримостта на гражданите, които да изискват институциите да работят в тяхна полза, а не в полза на партии, на бизнес кръгове. Вторият важен инструмент е свободата на медиите и третият, най-важен инструмент, това е силни и независими съд, прокуратура и КПКОНПИ", коментира президентът.

"Въпросът за ефективното разследване на главния прокурор се постави още преди повече от десетилетие, но чак в залеза на своето управление Бойко Борисов даде предложение в тази посока – и то в типичния си стил: за 20 минути", коментира Румен Радев законодателните предложения за статута на Обвинител №1, които правителството лансира.

Той подчерта, че даже и ГЕРБ да не участват в консултациите за конституционни промени, които ще инициира, резултатът от дискусиите ще влезе в Народното събрание и там управляващите ще трябва да вземат отношение.

"Там има много разумни хора и те приемат много от тези позиции, които споделям", отбеляза Румен Радев по отношение на ГЕРБ.

Относно "Турски поток" той коментира: "Амбицията на България трябва да е оставането ни на европейската газова карта като държава на транзит на газ след провала на "Южен поток". Не трябва да се съобразяваме със заплахите на Владимир Путин, а да гледаме интереса си по отношение на "Турски поток".

Вижте целия разговор във видеото.

Последни