Проф. Андрей Чорбанов за ваксината срещу COVID-19: Никой не може да каже колко продължителен ще бъде имунитетът

Различните типове ваксини провокират различен имунитет, обясни той

Започва поставянето на втората доза ваксини срещу COVID-19. Световни медии обаче съобщават за случаи на сериозни странични ефекти и дори смърт след поставянето им.

Фалшиви новини или естествени реакции?

Гост в предаването "Лице в лице" по темата е проф. Андрей Чорбанов - за страничните ефекти от ваксините срещу COVID-19, планът за ваксинация у нас и разработката на българската ваксина.

"При всяка имунизация трябва да се знае, че има странични реакции, независимо каква е ваксината", коментира той.

"Няма жив човек по света, който да може да каже колко продължителен ще бъде имунитетът. Изключително различно е и изключително специфично по отношение дълготрайността. Различните типове ваксини провокират различен имунитет. В това отношение най-добри като дълготрайност са тези ваксини, които използват атенюиран или отслабен щам. Такава е например БЦЖ ваксината, полиомиелитната ваксина, морбили ваксината. Те са за цял живот. Те са най-добра провокация на организма, имитираща естествената инфекция. За тази нова генерация ваксини никой не може да каже. Предполага се, че ще бъде поне година", обясни проф. Андрей Чорбанов.

"Ограничаването на контакта на хората на улицата не може да е сигурно, че ще увеличи разпространението на вируса", каза още той.

Вижте във видеото целия разговор с проф. Андрей Чорбанов.

Последни