Теменужка Петкова: Бихме платили с 324 млн. лева повече, ако не бяхме предоговорили формулата на база, на която се определя цената на природния газ

Предоговарянето на формулата е един безспорен успех за всички, категорична е тя

Напоследък се появиха информации, слухове и спекулации, че заради COVID-19 и евентуални санкции на САЩ големите ни енергийни проекти ще пропаднат. Най-силно засегнат от тези слухове е проектът АЕЦ "Белене".

Гост в предаването "Лице в лице" днес е министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

"В рамките на тази проверката, която експертите на Министерството на енергетиката направиха, ние направих един преглед по отношение на това какъв е ефектът от предоговарянето на цената на природния газ по договора с "Газпром" в рамките на един едногодишен период. Тъй като като намалението на цената влезе с ретроактивна сила от 5 август 2019 г., в края на месец август 2020 г., в рамките на тези 12 месеца, за нас беше важно да проверим какъв е ефектът. Ефектът за българското общество, българската икономика и българския бизнес е 324 млн. лева положителен ефект, т.е. ние бихме платили с 324 млн. лева повече, ако не бяхме предоговорили формулата на база, на която се определя цената", обясни министър Петкова.

"Цената за месец септември, ако прилагахме старата формула преди предоговарянето, трябваше да бъде 32,52 лева. Цената за месец септември след предоговарянето на формулата е 22 лева. За периода от август 2019 г. до септември 2020 г. цената е непрекъснато по-ниска от тази, която бихме платили", допълни тя.

Вижте във видеото целия разговор с министъра на енергетиката Теменужка Петкова.