Теменужка Петкова: Всяко електроразпределително дружество ще удвои срока за плащане на сметки

Спирането на тока е много крайна мярка, до която няма да се стигне в тази ситуация, каза енергийният министър

Няма да има спиране на тока при неплащане на сметки. Спирането на тока е много крайна мярка, до която няма да се стигне в тази ситуация. Това каза в предаването „Лице в лице“ енергийният министър Теменужка Петкова.

Тя поясни, че и към настоящия момент, за да се стигне до изключване на електрическото захранване, се правят няколко опита за контакт с лицето, и ако има основание, сметката бива разсрочена във времето с удобен план.

Тя допълни, че всяко електроразпределително дружество ще удвои срока за плащане на сметки, като, в зависимост от ситуацията, срокът ще бъде удължаван. Тази възможност се отнася за всички, а срокът е удължен двойно – от 10 – на 20 дни.

Теменужка Петкова поясни, че за уязвимите потребители дружествата са поели ангажимент в центровете за обслужване на клиенти да вземат специални мерки – да се създаде такава организация на работа, която да гарантира присъствието на определен брой лица, който да не превишава минимума – това са до две лица на едно и също място и то на разстояние до 2 метра един от друг. Осигурени са предпазни средства за служителите на гишетата, които имат досег до гражданите, дезинфекцират се помещенията непрекъснато, каза тя.