Адв. д-р Мария Петрова: Заповедите на министъра имат много пороци и очаквам лавина от дела

Когато се налага забрана, тя трябва да е добре обмислена и пропорционална, категорична е тя

За правата и задълженията ни по време на пандемия, разговаряме с адв. д-р Мария Петрова, специалист по медицинско право.

"Трябва да се спазват основните принципи в подобни положения - равнопоставено да третираме всички, мерките да са пропорционални, защото докато в село Паничерево имаше издадена изрична заповед на министъра на здравеопазването, по отношение на столичните квартали такава липсваше", коментира тя. И допълни: "Нормално е, когато всички се опитват да спазват едни правила, правилата първо да бъдат ясни и недвусмислени. Нещо, което не наблюдаваме, за съжаление, със заповедите на министъра на здравеопазването".

"Остро ги критикувам, защото оставам с впечатление, че те всяват смут в обществото и хората наистина не могат да разберат какво им е позволено и какво им е забранено. Получава се предпоставка за това хората, които не желаят да спазват нормите и правилата, да намират "вратичката" в заповедта или в закона и да дават лош пример на всички останали, които по някакъв начин се чувстват с намалени и ограничени права предвид извънредното положение", смята адв. д-р Мария Петрова.