.

Българин с изобретение за коронавируса

Д-р Йонко Мермерски отбелязва, че не е важно колко бързи са тестовете, по-важна е прецизността на резултатите, които отчитат те

Д-р Йонко Мермерски, който от години живее в САЩ, е създател на редица патентовани изобретения, сред които добавка за дизелово гориво, пробиотични капсули и пречиствателни филтри за битови кумини.

В началото на 90-те става преподавател в уничерситета "Джоджтаун" в САЩ. През 1995 г. започва работа в Американската асоциация на медицинските университети, където подготвя изпитите за постъпване в медицинските факултети на всички американски университети. Днес е консултат към същата асоциация.

Автор е на единствената в света енциклопедия на пробиотиците и пробиотичните храни.

Преводач на българския премиер Бойко Борисов по време на срещата му с американския президент Доналд Тръмп в Белия дом. Днес той и екипът му, в който има още драма българи, разработват симптоматични бързи тестове за COVID-19.

"Тестуването представлява една мозайка от тестове, асимптоматични и симптоматични. Асимптоматичните имаме 3 вида – такива, които не са заразени, такива, които са заразени, но нямат симптоми и такива, които са го изкарали", посочва д-р Мермерски.

"В момента работим с министерстовот на щатите, бихме се радвали и с българското министерство на здравето в България също, ако могат да окажат съдействие за допълнително тестване", казва д-р Георги Янакиев.

Последни