Габи Наплатанова: Мечтая да съобщя за положителен прираст у нас

Началото беше пълно с неизвестни и предизвикателства, сподели репортерът на bTV

Реклама

Габриела Наплатанова – репортер на bTV Новините:

- Началото?
- Вълнуващо, пълно с неизвестни и предизвикателства...гол циментов под в зала 12 на НДК, няма студиа, само сет на новините, бланкове между видеата в първата централна емисия, усмивки, че въпреки краткото време успяхме да стартираме bTV Новините. Вече 10 години те са сърцето на телевизията и най-високата трибуна в държавата.  

- Какво намерихте и какво загубихте по пътя?
- Запознах се със съпруга си по време на журналистическо разследване през 2001 г., успях да намеря време да създам семейство с две деца, които се опитвам да не ощетявам с любовта към работата си. Загубих някои ценни моменти в семейна среда, докато отразявах военни и политически събития в различни горещи точки по света, но винаги съм намирала начин да компенсирам близките си за отсъствията ми от дома.

- Най-инфарктният и най-вдъхновяващият ви момент "в забоя"?
- Най-инфарктният: Почетният полет с изтребител, който включваше фигури с претоварване в кабината 6 пъти повече от собственото ми тегло... Ирак 2007 – по 100 души умират от взривове по улиците и по 2 хеликоптера седмично се свалят от бунтовниците около Багдад. Иван Филчев и аз, в разгара на най-голямата офанзива от войната в Ирак, прелитаме 8 пъти с хеликоптери над Багдад заради невъзможност да хванем граждански полет до България. Прибират ни с българския контингент две седмици по-късно, филмът печели няколко награди.

Най-вдъхновяващият: каузата на жените, които планират да станат майки. Три години поред се борихме високоплатеното майчинство да стане и да се задържи 1 година. Сега много образовани интелигентни майки с престижни професии могат да се отделят от офиса и да прекарат повече време с децата си без да имат финансови затруднения.  

- Новината, която мечтаете да съобщите/отразите?
- Положителен прираст в България, поне по 2-3 деца в семейство. Средна работна заплата 1500 евро. Открито е лекарство срещу рака. Трети българин в космоса. Българин с Нобелова награда.

- Най-важното за теб през тези 10 години извън новините?
- Съпругът и децата.

- А след края на емисията накъде?
- Вкъщи при тях.