Кристина Баксанова: Загубих доверчивостта си

Научих се да преценявам ситуациите и хората, на които мога да имам доверие, заяви тя

Реклама

Кристина Баксанова - репортер на bTV Новините и водещ на Интернет емисията:

- Началото?
- Началото беше два месеца преди първата емисия в ефир. Всичко започна с тренировки като за истинска емисия. Обучаваха ни американски журналисти, които ни показаха един нов, различен начин за поднасяне на телевизионните новини. Започнахме да създаваме репортажи за обикновените хора и техните проблеми, не за политици или институции. Бяхме много нахъсани, любопитни, искахме да експериментираме - нещо, което рутината все още не е успяла да ни отнеме.

- Какво намерихте и какво загубихте по пътя?
- Открих много непознати истории и интересни личности. Намерих отговори на много свои въпроси. Научих се да преценявам ситуациите и хората, на които мога да имам доверие, но загубих доверчивостта си.  

- Най-инфарктният и най-вдъхновяващият ви момент "в забоя"?
- Най-инфарктният момент - 9 ноември 2009 г. в Берлин. Тържествата по повод 20 години от падането на Берлинската стена. Целият район около Бранденбугската врата бе отцепен, а ние с оператора Борис Пинтев - блокирани в море от хора. Едва се добрахме до един от пропускателните пунктове, за да стигнем до мястото за прякото включване, но входът беше затворен с метални ограждения. Единственият възможен подстъп се оказа на около 2 км и то през няколко полицейски проверки. Успяхме да стигнем мястото 2 минути преди ефир! Убедена съм, че тогава поставих първия си рекорд по бягане с препятствия на токчета, а операторът - с камера и статив.

Вдъхновяващите моменти са много и Слава Богу! Често вдъхновението идва по време на  събитията, от местата и хората, с които се срещам, от историите, които ми разказват. Вдъхновява ме непознатото, желанието първи да разкажеш неизвестна история. Вдъхновяват ме децата, защото винаги са искрени и креативни. Вдъхновяват ме и пациентите сървайвъри, чиято борбеност и дух надмогват обречеността на диагнозата.

- Новината, която мечтаете да съобщите/отразите?
- Открито е лекарство срещу СПИН и репортаж от редовна  космическа пътническа линия между Земята и Луната.  

- Най-важното за теб през тези 10 години извън новините?
- Срещите, които се превърнаха в приятелства.  

- А след края на емисията накъде?
- След края на емисията...понякога се усмихвам, понякога си поемам дълбоко въздух, но винаги знам, че на следващия ден отново ще търся нови интересни истории.