Реклама

Сюжет:

Спенсър е изгряваща футболна звезда от гимназия в Креншоу, южната част на Лос Анджелис. Предложена му е стипендия в престижната обществена гимназия в Бевърли Хилс, когато е забелязан от треньора Били Бейкър. Спенсър се двоуми дали да приеме, майка му и брат му настояват да се премести, а приятелят му Куп е зает с местните банди, предупреждава го за културния шок поради разликата в начина на живот. Блясъкът и престижът се сблъскват с противоположния свят на Спенсър - ситуацията става напрегната до степен на неспасяемост... Историята разкрива не само израстването на тъмнокожия спортист, но и хората около него - майка му, брат му, треньора Били, приятели и врагове като Джодан, Оливия, Ашър и останалите. Ще видим победите, загубите и борбата на две семейства от различни вселени, Креншоу и Бевърли Хилс. Ще видим класов сблъсък, училищни интриги, бандитски екшън, но и приятелства и люов.

Главни герои:

В ролята на главния герой е британският актьор Даниел Езра. Той се превъплъщава в играча, получил овации на крака от публиката в Креншоу въпреки че играе за недолюбвания от нея съперник Бевърли Хилс. Това не се харесва особено на съотборника му Ашър, а на всичко отгоре Спенсър се сближава с приятелката на Ашър – Лейла, която е и изключително богата. Дъщерята на треньора също харесва Спенсър. По-късно в момента, в който завършва училище, Спенсър се отказва от футбола, но получава оферти от 60 колежа. Една от бандите в родния му квартал дори го прострелва и само операция може да го върне към любимата игра.

Тамя Купър (в ролята - Калеша Мъри "Бре-З") е лесбийка, приятелка на Спенсър от Креншоу. Тя е въвлечена в сблъсъците на бандите от квартала, довели до поредица от убийства за отмъщение. Помага за ареста на един от главатарите - Тайрон, след което се заема с текстове на песни и се упражнява като диджей.

Лейла Кийтинг (канадската актриса Грета Ониогу) е ученичка в Бевърли, която е заинтригувана от Спенсър. Баща й е успешен музикален продуцент, а майка й е загинала в катастрофа в Швейцария. Преди Спенсър тя се е срещала с Ашър, с приятелката й Оливия са се скарали, но по-късно се сдобряват.

Оливия Бейкър (Саманта Логан) е привлечена от Спенсър, но по-късно Ашър се увлича от нея и двамата прекарват заедно една нощ. Това е и причината за скарването й с Лейла. Със Спенсър остават добри приятели.

Джордан Бейкър (Майкъл Евънс Белинг) е брат-близнак на Оливия и куортърбек за Бевърли. Първоначално ревнува Спенсър, но бързо стават приятели.

Ашър Адамс (Коуди Крисчън) е рисийвър в отбора, гадже на Лейла. Баща му е изгубил спестяванията на семейството и майка му ги напуска.

Били Бейкър (Тей Дигс) е треньорът. Подобно на Спенсър, той е завършил и двете гимназии - Креншоу и Бевърли; като дете е изоставен от баща си. Играл е в Националната футболни лига, докато контузия на коляното не прекратява кариерата му там.

Лора Файн-Бейкър (Моне Мейзър) е съпругата на Били. Тя е адвокат, майка на Оливия и Джордан. Силно държи на дисциплината.

Грейс Джеймс (Карима Уестбрук) е майката на Спенсър, която преди много години се е срещала с Били. Тя е завършила Креншоу заедно с него през 1994 г.

„Спенсър“ / „All American“, САЩ, 2018 - 2021

Спортна драма на CBS / Warner Bros. Television, вдъхновена от живота и кариерата на американския футболист Спенсър Пейсингър. В сериала името е променено на Спенсър Джеймс.

Сериалът е трикратно отличен от наградите "Black Reel", вкл. номинация за най-добър драматичен сериал през 2019 г. и за поддържаща актриса (Карима Уестбрук). Получава и широко одобрение от критиците.

Заглавието на всеки епизод е по името на хип хоп или рап песен.

Създателка и главен сценарист: Ейприл Блеър

В ролите: Даниел Езра, Калеша Мъри "Бре-З", Грета Ониогу, Саманта Логан, Майкъл Евънс Белинг, Коуди Крисчън, Тей Дигс, Моне Мейзър, Карима Уестбрук и др.