Първа доставка на храна и оборудване за МКС от април насам

Реклама

Товарният кораб Cygnus излетя тази нощ, за да достави на астронавтите от Международната космическа станция (МКС) храна, дрехи и оборудване с общо тегло около 3500 кг.

Cygnus излетя от Кейп Канаверал след тридневни отлагания на полета заради лошо време. Очаква се корабът да се скачи с МКС в сряда, 9 декември, като това ще бъде първата американска доставка на провизии за МКС от април насам.

Заради серия от неуспешни излитания на товарни кораби МКС бе останала с храна само за четири месеца, а НАСА се опитва да поддържа запаси за поне половин година. В момента на МКС има шест астронавта.

Кризата с доставките възникна, след като и двете частни компании, Orbital ATK и SpaceX, с които НАСА има договор, направиха неуспешни опити за изстрелване на товарни кораби. През октомври 2014 г. ракетата на Orbital ATK експлодира, а в началото на 2015 г. Русия също загуби товарен кораб.

Между другото, точно тази вечер ще има възможност да се наблюдава МКС от София и региона (ако няма облаци, разбира се). В 18:17 ч. българско време МКС ще е видима за три минути на небосклона, като ще се издигне до почти 90 градуса над хоризонта. Ето съобщението, което НАСА разпространява до всички, които са се абонирали за бюлетина „Наблюдение на МКС над моя град”.

Time: Mon Dec 07 6:17 PM, Visible: 3 min, Max Height: 84°, Appears: 28° above SW, Disappears: 38° above ENE

Командирът на МКС Скот Кели засне излитането на товарния кораб и написа в Туитър "Нещо хубаво на хоризонта".

 

Тагове: МКС НАСА NASA