.
Снимка: Ладислав Цветков

Биляна Гавазова за значението на етикетите и синхрона между майчинство и работа

„На екран водещата на bTV Биляна Гавазова винаги изглежда сериозно и професионално и човек може да я помисли за студена красавица – пишат от в-к „Всичко за семейството” и допълват - оказва се изключително чаровна, със свежо чувство за хумор и широка усмивка. Разбрали са го и почитателите й, които често я спират по улицата кога само да я поздравят, кога да и предложат идея за рубриката "Чети етикета", с която се върна на екран, след като роди сина си.”

Пред седмичника Биляна споделя, че рубриката "Чети етикета" в сутрешния блок на bTV е естествено продължение на професионалния й път. „Потребителските теми са моят почерк още от времето ми като репортер в bTV Новините. Винаги са ме вълнували, защото смятам, че са важни. Като майка любопитството ми в тази посока се увеличи още повече. На пръв поглед има толкова много информация, но трудно можеш да отсееш вярното и да се ориентираш на какво да се довериш. А ние с екипа на "Тази сутрин" правим точно това: проверяваме, поднасяме информацията обективно и я обличаме в конкретни факти. "Чети етикета" се роди в точното време и ми дава възможност да съчетавам работата и майчинството в добър синхрон.”   

Водещата е категорична, че е важно да се чете етикета, но не е достатъчно. „Предизвикателството е да разбираме какво ни казва той. А повярвайте ми, това не е толкова лесно. Зад всяко едно Е например стои не само номер, а съставка, която има редица особености. Големият въпрос е дали етикетът отговаря на съдържанието, защото всеки един от нас се чуди какво има в кренвирша, в пилешкото месо или сиренето например. И си представяме страшни неща, защото така сме чували от някого. В "Чети етикета" разказваме какво се крие зад етикета, понякога разбиваме митове и легенди, друг път доказваме проблема. Всъщност в тази рубрика обхващаме много и различни теми и невинаги са свързани с храни.”

Биляна си спомня, че силно я е развълнувала историята на възрастна жена, която се е грижела сама за тежко болния си, прикован на легло съпруг,  докато е била тормозена и буквално изнудвана от колекторска фирма за събиране на дългове. „Въпреки че беше платила до стотинка дължимото, получаваше денонощни обаждания и заплахи за още пари. Свързахме се с адвокати, изкарахме на светло случая и направихме всичко възможно, за да спрем това безобразие. Убедена съм, че не е само тя. Друг пример са сметките за вода. В Добрич например цената на водата е от "най-солените", а загубите по тръбите са шокиращи - 80%. Парадоксално, но факт! В същото време в столичния квартал "Филиповци" 1 млн. кубика вода за над 2 млн. лева потъват в нищото всяка година, защото почти всички къщи там са незаконни и се разхищава на богато. Темата за училищните закуски буквално взриви социалните мрежи. След излъчването на рубриката пощата cheti_etiketa@btv.bg беше залята от писма и сигнали. 2,4 грама сирене "за цвят и красота" върху сандвич с лютеница - ето този скандален пример за закуска в училище пък ме възмути като майка. Искрено се надявам, поне когато става въпрос за децата да не се правят компромиси, защото близо 19 милиона лева е платила държавата ни само тази година за безплатната храна в училищата.”

Според водещата на „Чети етикета” много потребители се отказват да търсят правата си още преди да са си помислили как могат да го направят. И все пак тя забелязва нова положителна тенденция: „Много хора търсят помощта ни. Рубриката "Аз, Репортерът" изобилства от сигнали, хората ни пишат всекидневно, и то не анонимно. Вече няколко пъти сигнализирахме Агенцията по храните за негодни и опасни продукти. Червеи в иначе пресния фреш от портокал, фалшив оцет, алкохол менте и други. Предстоят много интересни неща. Няма да влизам в детайли, но ще говорим как да пазим парите си, какво има в храната, която купуваме. Ще тестваме, ще четем етикетите, всичко това, което се очаква от нас.”

Преди да започне работа в bTV Биляна Гавазова преминава през всяко стъпало от школата на „Дарик Радио” - Шумен: стажант, репортер, водещ, главен редактор. След това се мести в централата на радиото в София, а в последствие приема предизвикателствата на телевизионната журналистика. „Радиото ме научи да импровизирам и да реагирам бързо. Да рисувам картини с думи. След това в телевизията ми трябваше време да се науча да пестя от думите и да се доверявам в голяма степен на кадрите. Камерата е по-капризна, изисква предварителна подготовка и най-вече време. Но адреналинът тук е по-голям. Понякога думите са излишни на фона на гледката, която можеш да предадеш на зрителите. Имала съм и такива ситуации. Никога няма да забравя онзи поглед, онзи страх в очите на хората след голямото наводнение във варненския квартал Аспарухово. Скупчените автомобили един върху друг като от детска игра, абсолютна безпомощност. В такива моменти е много трудно да скриеш емоцията и да запазиш спокойствие”, споделя Биляна. 

Вече родител, тя признава, че се чувства променена: „Станах по-търпелива и внимателна с думите. Но не се научих да издържам на безсъние, колкото и странно да звучи предвид работата ми. Детето възпитава, дори на моменти повече отколкото ти него. Когато всекидневните проблеми започват да ме притискат, винаги се сещам за него и се успокоявам. На света има много болка и страдание, работата ми го напомня всеки ден и си давам сметка колко щастлив човек съм всъщност със семейството, което имам.” 

Как се справя с отглеждането на малкия Алек, кой й помага най-много в съчетаването на майчинството и репортерската работа, на какво се стреми да научи сина си и планират ли с татко му Тодор сватба? Отговорите на тези и други въпроси може да прочетете във в-к „Всичко за семейството”.